יצוג קטינים – עבריינות נוער היא עבריינות המבוצעת על ידי אדם צעיר המוגדר על פי החוק כקטין. יחסו של החוק לעבריינות כזו שונה מזה הניתן לעבירות של בוגרים.עבריינות הנוער מתייחסת לפשיעה המבוצעת על ידי אדם שגילו מתחת לגיל מסוים.
ככלל, יחס רשויות האכיפה והשפיטה במדינות המערב סלחני ומתחשב יותר כלפי עבריינים קטינים לעומת בגירים. הגישה היא בעיקרה חינוכית-שיקומית ומטרתה לנסות ולהוציא את הצעיר ממעגל העבריינות.
כל אדם שטרם מלאו לו 18 שנים נחשב בעיני החוק לקטין (חוק הנוער), כאשר המועד הקובע לעניין סמכות בית המשפט, הנו מועד הגשת כתב האישום לביהמ"ש. דהיינו, קטין שביצע את העבירה בטרם הגיע לגיל 18, ואילו כתב האישום הוגש לאחר שמלאו לו 18, לא יישפט בביהמ"ש לנוער, אלא בבימ"ש רגיל בדומה לאדם בגיר. ככלל, הדיונים בבתי המשפט לנוער נערכים בדלתיים סגורות ויש איסור על פרסום פרטי הקטינים וזהותם. החוק הדן בענייני מעצרם של קטינים מורה כי קטין שטרם מלאו לו 14 לא יוחזק במעצר ללא צו של שופט לתקופה העולה על 12 שעות. לעומת זאת, קטין שמלאו לו 14 שנים, בדומה לבגיר, לא יוחזק במעצר ללא צו של שופט לתקופה העולה על 24 שעות.
תקופת המעצר המכסימלית לקטין שטרם מלאו לו 14, וטרם הוגש נגדו כתב אישום, הנה 10 ימים (לבגיר 15 ימים). בסך הכול, ניתן לעצור קטין, טרם הגשת כתב אישום, עד 20 ימים (בגיר 30 ימים). בשלבי המעצר וטרם הגשת כתב האישום, ניתן לדון קטין בפני בית משפט רגיל, ואין לביהמ"ש לנוער סמכות שיפוט ייחודית. לעומת זאת, לאחר הגשת כתב אישום עוברת הסמכות אך ורק לבית המשפט לנוער. סמכותו של שוטר לבצע חיפוש על גופו של קטין תואמת לכללים של חיפוש על גופו של בגיר, כך שניתן לערוך חיפוש בגופו של הקטין ובכליו, זאת אף ללא נוכחות הורי הקטין. לעומת זאת, חיפוש בביתו של הקטין מחייב צו שיפוטי של בית משפט, וזאת מאחר והקטין אינו יכול לתת את הסכמתו לחיפוש בביתו. בסיומו של ההליך המשפטי, נותן בית המשפט לנוער הכרעת דין, לפיה רשאי ביהמ"ש לזכות את הקטין או לקבוע כי הקטין ביצע את העבירה המיוחסת לו בכתב האישום.
להבדיל מאדם בגיר, קביעת ביהמ"ש כי הקטין ביצע את העבירה, איננה בבחינת "הרשעה". בשל הרגישות הברורה והטבעית הנובעת מטיפול בקטינים, מחויבים בתי המשפט לנוער להפנות את הקטינים הנידונים לשירות מבחן לנוער לשם עריכת תסקיר בעניינם. קצין המבחן משוחח עם הקטין, בוחן את נסיבותיו האישיות, הרקע לביצוע העבירה ועוד. בסופו של דבר ולאחר שקצין המבחן הכיר היטב את הקטין ונסיבותיו הספציפיות שלו ושל המקרה עורך קצין המבחן את חוות דעתו המקצועית, (אשר מהווה המלצה בלבד לביהמ"ש) זאת בטרם יגזור בית המשפט את דינו של הקטין.
משהובאה ההמלצה בפני בית המשפט , יקבע תחילה, האם יש מקום להרשיע הקטין בביצוע העבירה אם לאו, ובהתאמה ישית העונש על הנאשם הקטין. ישנם חוקים ברורים ומוגדרים במיוחד לאופן הטיפול בנער אשר ביצע עבירה. חוקי הנוער נועדו להבטיח עבור הקטין הסדרים מיוחדים בנושאי מעצר, שחרור, ניהול המשפט, ענישה ודרכי טיפול. כאמור, ישנם מספר חוקים, אך ישנם שני חוקים חשובים ומשמעותיים שמטרתם להגן על הקטין והם: חוק הנוער (טיפול והשגחה), התש"ך 1960 – חוק זה חל על כל הקטינים, מכוון לדאוג לשלומם של קטינים נזקקים באמצעות פקיד סעד (עובד סוציאלי שיש לו סמכויות מיוחדות).
חוק זה מאפשר לפקיד סעד לקבל גם עזרה מתאימה מהמשטרה חוק הנוער (שפיטה ענישה ודרכי טיפול), התשל"א 1971- חוק זה עוסק בסמכויות בית המשפט לנוער, סדרי הדין, דרכי הענישה והטיפול ביחס לקטינים ברי אחריות פלילית (בני 12 ומעלה) שניתן להעמידם לדין באם עברו עבירה. החוק קובע, למעשה, מעין מסגרת לעבודת המשטרה עם קטינים ולשיתוף הפעולה שלה עם שירות המבחן לנוער.
לעו"ד סגרון ג'קי – הנרי ניסיון רב בייצוגם של קטינים והייצוג כולל ליווי, ייעוץ והכוונה מותאמת לצורכי הקטין ומשפחתו.
אין חולק כי הטיפול בקטינים המסתבכים בפלילים דורש התמקצעות ושליטה ברזי הדין המהותי והפרוצדוראלי שהוא מיוחד לציבור הקטינים והוא אינו מצוי בידיעת עורכי הדין הפליליים שאינם מנוסים בייצוג קטינים.
לצערנו, עבריינות הנוער בישראל התפשטה והקצינה בעשור האחרון באופן משמעותי וכיום אנו מוצאים יותר ויותר בני נוער נעדרי עבר פלילי מעורבים בביצוע עבירות פליליות חמורות וקלות.
עורך דין פלילי סגרון ג'קי הנרי הוא בעל מוניטין רב שנים ומתמחה בייצוג, ייעוץ וניהול תיקים של קטינים, בני נוער, שהסתבכו בעבירות פליליות מכל גווני הקשת הפלילית ובעיקר: עבירות סמים, עבירות רכוש, עבירות אלימות, עבירות של אלימות במשפחה, עבירות מרמה, עבירות הונאה, עבירות של הלבנת הון, עבירות גניבה, עבירות רצח והריגה גם כאשר כל העבירות הנ"ל בוצעו על-ידי קטינים.
מאמר זה כולל בתוכו מידע כללי וראשוני בלבד ובשום מקרה אינו יכול לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי מקצועי לשום מקרה. אין להסתמך על האמור לעיל מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת החלטה. כמו כן, הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
זקוק לפרטים נוספים ? ייעוץ מקצועי דיסקרטי ללא התחייבות פנה אלינו מכאן או לטלפון נייד 24/7: 052-2892777
זקוק לפרטים נוספים או ייעוץ מקצועי דיסקרטי פנה אלינו מכאן