ועדת שחרורים היא וועדה שהוקמה מכוח חוק שחרור על תנאי ממאסר התשס"א- 2001 , ושבסמכותה לשחרר על תנאי ממאסר אסירים שסיימו לרצות שני שלישים ממאסרם.
כמו כן, וועדת שחרורים מיוחדת דנה בשחרור על תנאי של אסירי עולם שנקצב עונשם ושל אסירים שנשפטו לתקופות מאסר ארוכות וריצו לפחות 25 שנים ממאסרם, אף אם תקופה זו אינה מהווה שני שלישים.
בד"כ הרכבה של וועדת השחרורים: שופט (או שופט בדימוס) + שני נציגי ציבור בעלי ניסיון של 5 שנים בתחום קרימינולוגיה, הסוציולוגיה או בתחום טיפול אחר + נציג שב"ס ללא זכות הצבעה. ההחלטות בועדה מתקבלות על פי הכרעת רוב מתוך אותם שלושה בעלי זכות הצבעה כמפורט לעיל.
למעשה, שחרורו המוקדם של האסיר שווה כשליש מתקופת העונש שנגזר עליו. לכן, בדיוק כפי שנאשם נלחם בכל כוחו על מנת שלא יוטל עליו עונש של מאסר בפועל או לכל הפחות לתקופה קצרה ככל האפשר, כך יש להתייחס להליך הבקשה לשחרור מוקדם – ועדת השחרורים.
יש לזכור כי כיום, התנהגות טובה בין כותלי הכלא כשלעצמה אין בה די, והוועדה מגדירה "התנהגות טובה" בצורה מאוד מרחיבה. נטל ההוכחה חל על האסיר ועליו להוכיח כי שחרורו לא יסכן את שלום הציבור או בטחונו. כאמור, נטל זה אינו קל להוכחה עת מדובר במי שהורשע בפלילים.
אחוזי ההצלחה של הליך זה הינם תוצר של הרבה גורמים, כאשר מרביתם תלויים בהתנהלותו של האסיר עצמו כבר מתחילת המאסר. אסיר אשר מפגין התנהגות טובה ומראה כי פניו אל השיקום סיכוייו לזכות בשחרור מוקדם גדלים. עו"ד פלילי סגרון ג'קי-הנרי מוכר כמי שמייצג בהצלחה אסירים רבים בפני וועדות השחרורים, וגם בעתירות על החלטות הועדה.